Waar komt Halloween vandaan?

Voor iedereen die wil weten waar Halloween nou eigenlijk op gebaseerd is: in ieder geval niet op verkleedpartijen, zoveel mogelijk snoep verzamelen of dure prullaria kopen. Het is een soort mengvorm van eeuwenoude tradities met een heel andere, en heel mooie grondslag. Samengevat is het terugblikken op, en afscheid nemen van het oude, en het begin van het nieuwe. Dierbaren die je verloren hebt eren en herdenken, het leven vieren. Hieronder die oude tradities op een rijtje.

Samhain: duizenden jaren oud Keltisch nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond rond 31 oktober en de tegenhanger is van Beltain, het vruchtbaarheidsfeest in april. Het feest houdt verband met de seizoenswissel en de cyclus van het leven. Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter en het begin van een nieuw jaar. Tijdens deze periode werd de aarde geacht zich voor te bereiden op een nieuw begin. Daarom was het een geschikte gelegenheid om voor wat betreft het eigen leven terug te blikken op het verleden, oude dingen los te laten en voorbereidingen te treffen voor de toekomst. Samhain is voor paganisten ook een feest ter verering van de doden. Zij geloven dat de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden dan het dunst is. Op deze dag wordt er door velen een maaltijd georganiseerd en worden er extra borden bijgezet voor de overledenen met diens lievelingsmaaltijd. Voor het raam worden kaarsen geplaatst zodat hun dierbaren de weg naar huis kunnen vinden.

Met de verspreiding van het christelijke geloof in Europa rond 830 werd Samhain geassimileerd door het christendom en de data vastgelegd op 1 en 2 november: Allerheiligen en Allerzielen.

De Dag van de Doden (Día de Muertos): de Mexicaanse Dag van de Doden vindt zijn oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Deze dag werd gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, begin augustus en duurde de rest van de maand. De festiviteiten waren gewijd aan de godin Mictecacihuatl, de 'dame van de doden'. 


Met de Spaanse verovering van Mexico vanaf 1519 werd ook het christendom ingevoerd, en daarmee werd de Dag van de Doden verplaatst naar 1 en 2 november. In Mexico gelooft men sindsdien dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival en verzamelt goederen die men aan de doden zal offeren.

In de periode rond de Dag van de Doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Sommige families bouwen bovendien altaren in hun huis. Men bezoekt de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook van uit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft.

In de Disneyfilm Coco (2017) is op een prachtige manier te zien hoe Día de Muertos gevierd wordt. In het videospel Grim Fandango (1998, LucasArts) beleeft de hoofdpersoon, Manny Calavera (een calavera is een eetbare of decoratieve schedel gemaakt van suiker of klei) allerlei avonturen in het kleurrijke Mexicaanse dodenrijk bevolkt door calaca (vrolijke skeletfiguurtjes). In het spel zijn ook veel verwijzingen te vinden naar Día de Muertos.

Allerheiligen: christelijk feest dat op 1 november valt en gevierd wordt onder Rooms-katholieken en anglicanen. De feestdag viert de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren.
Allerzielen: christelijk feest, 2 november: de overledenen worden herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf.

Het woord Halloween komt van All Hallows' Eve - Allerheiligen.
Er gaan meerdere verhalen rond over de herkomst van de uitgesneden pompoenen. Van oudsher wordt vuur gebruikt om geesten op afstand te houden, maar er gaat ook een vermakelijk verhaal rond over Stingy Jack, die op vernuftige wijze de duivel zover kreeg hem niet in de hel toe te laten maar ook de hemel niet in mocht, en sindsdien op aarde rondwaart met een vurig kooltje in een uitgeholde biet.

Met veel dank aan Wikipedia en andere websites met informatie.
Nog meer lezen over de herkomst van Halloween kan hier.

Feestelijk versierd altaar tijdens Día de Muertos 

Reacties