dinsdag 9 juli 2013

Wat is er aan de hand in Griekenland?
 


Naar aanleiding van een petitieverzoek op Watchdog over ‘ongewenste elementen’ die in Griekenland worden opgejaagd door de politie ben ik even aan ‘t researchen geslagen. Het lijkt erop dat de stelling wat kort door de bocht is, en wat incidenten op één hoop gooit, maar het totaalplaatje blijft niet fraai. Ik vat hieronder samen wat te lezen valt in verschillende online artikelen, met name een artikel op Skeptics. Onderin zal ik het rijtje bronnen of relevante artikelen plaatsen.

In Griekenland worden illegale immigranten een ‘ziekte’ genoemd, en in augustus vorig jaar startte Operatie Zeus Xenios: de politie begon met het schoonvegen  van, in eerste instantie, de regio Attica waar ook delen van Athene onder vallen. Er werden raids uitgevoerd op wijken en duizenden mensen gevangen gezet. In februari is Griekenland gestopt met het vrijgeven van cijfers, maar de operatie is nog steeds gaande.

Het petitieverzoek stelt dat de politie na op illegalen, nu ook op drugsgebruikers, sekswerkers, homo’s en transgenders jaagt.

Het deel over de sekswerkers gaat waarschijnlijk om een eerder, ook omstreden, incident: in april 2012, dus al vóór Zeus Xenios van start ging, werden er een aantal vrouwelijke sekswerkers gearresteerd die illegaal aan het werk waren. In Griekenland is het verplicht je als sekswerker elke maand te laten testen, een aantal van hen hadden daar niet aan voldaan en bleken daarnaast ook HIV te hebben. Vervolgens werden hun persoonsgegevens, foto’s en de namen van hun ouders gepubliceerd.

Drugsgebruikers werden aangepakt tijdens Operatie Thetis in maart van dit jaar. Slechts 132 verdachten werden opgepakt, geregistreerd en weer vrijgelaten. Ook weer een omstreden incident. Later zou de overheid beweren dat de operatie in samenwerking was met het Ministerie van Volksgezondheid en de arrestanten medische zorg nodig hadden.

Transgenders worden sinds mei dit jaar getreiterd door de politie: ze worden zonder enige aanleiding opgepakt, in voorarrest gezet en moeten zich legitimeren voor ze weer vrijgelaten worden. De betrokkenen zouden later verklaren dat ze een waarschuwing van de politie kregen voor ze werden vrijgelaten: ‘weer normaal worden’ anders zouden ze vervolgd worden. Er lijkt een verband te zijn met de Thessaloniki Pride (afgelopen juni), die veel tegenstand opriep.

De harde stelling die de overheid innam met alle politieoptredens was een vrijbrief voor allerlei vormen van haat: de acties zorgden voor een toename in aanvallen op minderheden. Daarnaast was het koren op de molen van de neonazistische partij De Gouden Dageraad, die nog steeds hard in populariteit stijgt. Een economische crisis is een uitstekende voedingsbodem voor hele nare taferelen zoals we hebben kunnen zien in de Tweede Wereldoorlog - een doodenge ontwikkeling dus.

Wat me vooral verbaast is dat ik tijdens mijn zoektocht nauwelijks iets aantrof in de Nederlandse media, behalve een paar kleine artikelen uit augustus. Waar ik bijvoorbeeld benieuwd naar ben is of er sprake is van voldoende rechtsgrond voor de razzia’s, of er sprake is van een behoorlijke procesgang, hoe transparant de Griekse overheid is als dergelijke operaties worden ingezet. Griekenland is een Europese lidstaat, is er enige vorm van controle als het gaat om, laat ik eens wat sufs noemen, mensenrechten?

Het petitieverzoek op Watchdog
Is the Greek government rounding up “undesirables” into internment camps? (Skeptics)
Amnesty veroordeelt Griekse jacht op migranten (HLN.be)
De opkomst van de Gouden Dageraad (Thepostonline) .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten